ΠΑΡΟΣ _Ανάγλυφο | 2022

Μια κυματοειδής αλληλουχία – πορεία κίνησης μέσα από καμπύλα στοιχεία, αναδεικνύει  τρείς κατοικίες, τρία κέντρα που σφύζουν ζωή.

Η μελέτη αφορά τρεις πετρόκτιστες κατοικίες στην  περιοχή Κρεμάλες, στην  Πάρο, δύο μονώροφες κατοικίες 62 τ.μ. η κάθε μια και μία διώροφη κατοικία 108 τ.μ.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στις χαράξεις κινήσεων μέσα στο οικόπεδο, οι οποίοι προσαρμόζονται στο ανάγλυφο της περιοχής. Τα ακανόνιστα καμπύλα σχήματα των γεωτεμαχίων διαμορφώνουν το ανάγλυφο του τόπου, δημιουργώντας έναν αφαιρετικό καμβά, ο οποίος αποτυπώνεται στον κτιριακό και χωρικό σχεδιασμό.

Πρόκειται για ένα ενιαίο σύστημα χαμηλών καμπύλων τοιχίων κυματοειδούς μορφής, τα οποία συνδιαλέγονται με το τοπίο και λειτουργούν ως ενοποιητικό στοιχείο των τριών κατοικιών. Η χωροθέτηση των κτιρίων είναι γραμμική, ακολουθώντας την ελαφριά κλίση του εδάφους και αφήνοντας πάντα ελεύθερο το οπτικό πεδίο προς την θάλασσα. Η εναλλαγή της εμφανούς πέτρας με λευκό σοβά στους όγκους των κτιρίων, δημιουργεί μια μικροκλίμακα και παράλληλα ένα καμβά / πίνακα πλούσιο σε χρώματα και υλικά.

Στο κέντρο της σύνθεσης τοποθετείται η διώροφη κατοικία με την κοινόχρηστη πισίνα και αντιδιαμετρικά αυτού τοποθετούνται οι δύο μονώροφες κατοικίες. Η κάθε μία έχει δικό της χώρο στάθμευσης και δική της αυλή. Ο περιβάλλον χώρος φυτεύεται με αρωματικά βότανα και ξερική φύτευση, ακολουθώντας τα καμπύλα γεωμετρικά σχήματα του σχεδιασμού. Η φύτευση παράλληλα με το φυσικό στοιχείο του νερού της πισίνας, ενοποιούν τις κατοικίες με το τόπο και την φύση.