ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ κτήμα | 2014

 

Η κατοικία βρίσκεται σ’ ένα επικλινές οικόπεδο με εκπληκτική θέα στην θάλασσα και το νησί των Σπετσών.
Ξεδιπλώνεται γραμμικά παράλληλα με την θέα, με την πισίνα σε κάθετο άξονα, επεκτείνοντας το όριο του νερού οπτικά μέχρι την θάλασσα.
Ο σχεδιασμός επιχειρεί μια νέα ανάγνωση του τοπικού ύφους μέσα από ένα μοντέρνο λεξιλόγιο.
Ενώ οι ορθογώνιοι όγκοι με τις στέγες από κεραμίδι παραπέμπουν στο παραδοσιακό πρότυπο της περιοχής, η τεκτονικότητά τους, τα μεγάλα κοψίματα ανοιγμάτων και δοκαριών όπως και ο σχεδιασμός των ενδιάμεσων υπαίθριων χώρων, αντιστοιχούν σε μια μοντέρνα γλώσσα.
Χρώματα, υλικά, και έπιπλα, σχεδιάστηκαν και επιλέχθηκαν από την παλέτα του φυσικού τοπίου της περιοχής, δίνοντας έμφαση στην διαφορετική υφή του κάθε υλικού και την επεξεργασία του, με διάθεση να αποδοθεί ολιστικά αυτή η μοντέρνα παραδοσιακότητα.

Οι κοινόχρηστοι χώροι σαλονιού, τραπεζαρίας και κουζίνας διαδέχονται ο ένας τον άλλον στο ισόγειο, ενώ επεκτείνονται προς τα έξω με ξύλινες πέργκολες που φιλοξενούν καθιστικά και ένα χώρο φαγητού με barbeque.
Σε γραμμική συνέχεια και σε ενδιάμεση υψηλότερη στάθμη, βρίσκονται τα παιδικά υπνοδωμάτια, με εσωτερικά ξύλινα πατάρια. Σε ενδιάμεση χαμηλότερη στάθμη, πίσω από μια πετρόχτιστη στοά, βρίσκονται οι ξενώνες για τους επισκέπτες.
Η κορύφωση του γραμμικού όγκου της κατοικίας, στον 1ο όροφο, είναι το master υπνοδωμάτιο, με εμφανή τετράριχτη ξύλινη στέγη και καδραρισμένη πανοραμική θέα σε όλο το τοπίο.

Ο κήπος της κατοικίας, με έκταση περίπου 4 στρέμματα, διαμορφώνεται σε διάφορα επίπεδα που ακολουθούν τις φυσικές κλίσεις του εδάφους. Εναλλαγές μυρωδικών και αυτοφυών φυτών , εσπεριδοειδών, καρποφόρων, ελαιόδεντρων και ενός μίνι αμπελιού, ενορχηστρώνονται σε μια πανδαισία φύσης, με καμπύλες πέτρινες πεζούλες ως πινελιές-όρια στην όλη σύνθεση.